“Keuzes maken”

“Keuzes maken”

Hoeveel commentaar wordt er elke dag gegeven ? Zoveel mensen hebben iets aan te merken op de keuzes van anderen. Waarom is er zo’n grote behoefte aan commentaar geven ? Waarom wordt er commentaar gegeven op de keuzes die anderen maken ? En hoeveel van de commentaren zijn positief , of zijn de negatieve nog altijd in de meerderheid ?

We beginnen met het ego. Hoe groot is het ego, hoe wil je jezelf bewijzen. Veel mensen doen dat door commentaar te geven. Ze willen aantonen dat ze een eigen mening hebben en dat zij wel weten hoe het leven moet zijn. Maar als je die mensen goed bekijkt dan zie je dat ze eigenlijk onzeker zijn onder dat grote ego. En soms wel een beetje jaloers op mensen die buiten de ” zogezegde ” lijntjes kleuren. Misschien willen ze ook wel de vrijheid hebben om een andere beslissing te nemen maar durven ze niet uit schrik om zelf commentaar te krijgen.

Wie de algemene opvattingen van een maatschappij strikt volgt kan onzeker worden door mensen die op een andere manier denken over het leven , door mensen die beseffen dat ze de vrijheid hebben om hun eigen keuzes te maken. Je kan het in alle richtingen terugvinden, mode, politiek, gezondheid enz.

Je hebt ook de mensen die hun eigen opvattingen willen verdedigen maar het op een negatieve manier doen door commentaar te geven op anderen hun keuzes.

Het zou goed zijn om eens na te denken voor je commentaar geeft.

We hebben allemaal de vrijheid om zelf keuzes te maken. Besef je dat werkelijk of zijn het maar loze woorden. Een zin die herhaalt wordt zonder de inhoud ervan te bevatten. Wat velen niet beseffen is dat ze ook de vrije keuze hebben om wel of niet commentaar te geven op een ander. Het is niet omdat je een eigen mening hebt dat je die ook overal moet verkondigen en commentaar te geven op iedereen die het niet met je eens is.

Je hebt mensen die denken dat hun negatieve commentaren er toe bijdragen om de wereld te veranderen. Denk je echt dat mensen hun mening veranderen door negatieve commentaar te krijgen. Nee hoor, je maakt hen nog meer vastberaden om hun mening vast te houden. En moeten ze eigenlijk wel veranderen, misschien is hun mening wel juister dan de jouwe.

Een belangrijk punt is je afvragen of je zelf commentaar wil krijgen op alles wat je doet. Je kan denken dat je geen commentaar verdient, dat je zelf nooit een verkeerde beslissing neemt. Of het kan ook zijn dat je geniet van alle aandacht die je krijgt door commentaar te durven geven, dit is dan wel een negatieve manier van aandacht trekken.

Zoveel verschillende mensen, zoveel smaken en meningen. Zo weinig besef nog van de vrijheid in keuzes maken. We zijn allemaal uniek. Geef je zelf de kans om in alle vrijheid keuzes te kunnen maken en geef een ander ook die kans zonder direct commentaar te geven op die keuze.

Catherine