Wijsheid

Wijsheid

Er is een groot verschil tussen kennis verworven door studie en wijsheid. En tussen het ego en wijsheid.

Veel mensen hebben een grote behoefte aan macht over anderen, ze denken dat ze door hun studies kunnen bepalen hoe anderen moeten leven, of wat anderen nodig hebben of niet. Ze zien niet of “willen niet zien” dat het niet hun kennis door studies is die ze willen gebruiken maar de macht van het ego die roept. Ze willen iemand zijn, ze hebben zo’n grote behoefte om in het middelpunt te staan , dat ze vergeten wat het is om werkelijk met mensen begaan te zijn. Ze verstoppen hun drang naar aandacht en macht onder hun diploma’s.

En wanneer het ego boven de wijsheid staat dan zie je niet meer welke ravages je aanricht bij de vele mensen die ervoor open staan. Dan doe je een paardenbril aan om de gevolgen niet onder ogen te zien van wat je anderen aandoet door je eigen beperkte visie want alleen op je kennis door studie terugvallen is een beperking in je leven.

Iemand of meerder mensen bepalen wat de inhoud van de leerstof moet zijn. Je kiest of anderen bepalen voor jou welke richting je kiest. Deze keuze kan ook afhankelijk zijn van wat je er later mee kan verdienen en ook of je de macht wil hebben om boven anderen te staan. Nochtans is er geen enkele zekerheid dat wat je op die momenten leert ook juist is. Het kan juist geweest zijn op het moment dat het nodig was maar het kan ondertussen ook achterhaald zijn. Het hoeft niet voor eeuwig stand te houden.

De behoefte aan macht is geen gevolg van je studies maar is het gevolg van je drang naar aandacht. Mensen die zeggen dat ze het goed menen met anderen en zo kunnen bepalen wat anderen moeten doen en hoe ze moeten leven, weten niet wat wijsheid is.

Als je je wijsheid gebruikt dan weet je dat je het leven van anderen niet zomaar kan en mag bepalen. En dan weet je ook dat je niemand kan veranderen. Dan weet je ook dat je enkel hulpmiddelen kan uitreiken zodat ze zelf de weg kunnen vinden om hun leven aan te pakken en dat mensen beperken door je eigen ego uiteindelijk negatieve gevolgen heeft.

Wie wijs is hoeft die macht niet om anderen hun leven te bepalen, die weet dat het al moeilijk genoeg kan zijn om je eigen unieke weg te vinden in dit leven, en weet je dat niet alles wat je leert juist is voor iedereen.

Wijsheid is zoveel groter dan het ego, en zoveel slimmer dan het verstand.

Catherine

One thought on “Wijsheid

  • Comments are closed.